Arjen Mulder

Arjen Mulder (1955) is bioloog en essayist, hij publiceerde verscheidene essaybundels, zoals De vrouw voor wie Cesare Pavese zelfmoord pleegde (2004), een biografisch opgezette mediageschiedenis van de 20e eeuw, waarmee hij in 2004 genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs.

 

Zijn essays gaan over eigentijdse onderwerpen of tonen een eigentijdse invalshoek op een historisch onderwerp. Ze kenmerken zich door een combinatie van onderzoek en vaak speculatieve interpretaties daarvan. Mulder behandelt een wijd scala aan onderwerpen en zijn aanpak kan als multidisciplinair worden gekarakteriseerd. De belangrijkste disciplines waarvan hij zich bedient zijn biologie, mediatheorie, antropologie en literatuur. Naast literaire essays schrijft Mulder artikelen en verhandelingen over mediatheorie en kunst in een breed scala aan tijdschriften, waaronder Mediamatic, Archis, Metropolis M, De Witte Raaf en De Gids.

 

Mulder schreef ook boeken over kunst en mediatheorie, waaronder Over mediatheorie: taal, beeld, geluid, gedrag (2004) en Van beeld naar interactie: betekenis en agency in de kunst (2010). Hij was redacteur voor het literaire, culturele tijdschrift De Gids. Mulder is medewerker van V2_, waar hij onder meer Dick Raaijmakers Monografie (2007) redigeerde. In februari 2014 verschijnt zijn nieuwe boek Wat is leven? De queeste van een bioloog bij Uitgeverij De Arbeiderspers. Arjen Mulder had van 2009 tot en met 2012 zitting in de jury.