Olof van Winden

Olof van Winden (1976) is geboren in Kenia en groeide op in West-Afrika. Hij zette zijn eerste stappen in de wereld van de digitale cultuur met het Sound/Vision Festival, een stedelijk festival in het centrum van Den Haag. Kort daarna programmeerde Van Winden een podium op het Detroit Electronic Music Festival (DEMF) in 2002 en 2003.

 

In 2004 richtte hij TodaysArt op, een organisatie van jonge creatieve geesten die uitgroeide tot een professioneel festival-en productieplatform, die naast andere activiteiten het jaarlijkse TodaysArt Festival in Den Haag organiseert. In de afgelopen 10 jaar, heeft TodaysArt zich gevestigd als een van de meest vooraanstaande kunst-, muziek- en technologiefestivals ter wereld. Afgezien het Haagse festival is het gelukt om ook de vleugels uit te slaan buiten de Nederlandse grenzen. In verschillende steden over de hele wereld wordt de TodaysArt-filosofie aangepast aan de lokale culturele infrastructuur en omgeving, om het interessantste talent uit eigen gelederen gecombineerd met internationaal toptalent te tonen.

 

Parallel aan TodaysArt, was Van Winden vanaf 2011 artistiek directeur van het Nederland Instituut voor Mediakunst (NIMk) in Amsterdam. Dit historische instituut (voorheen bekend als MonteVideo) ondersteunde mediakunst op het gebied van presentatie, onderzoek, collectie, bewaring en distributie. Eind 2012 werd het instituut ogeheven, als gevolg van de bezuinigingen in de cultuursector.

 

Voor de 7e Seoul Biennale sloot Olof van Winden zich aan bij het team van curatoren (Media City Seoul 2012). De biennale had als doel de stad Seoul als een hoofdstad van de technologische ontwikkeling te profileren. De veelgeprezen tentoonstelling is erkend als een van de weinige internationale biënnales met een focus op mediakunst.

 

Tenslotte is Olof van Winden actief in verschillende raden van commissarissen (Synergetica Lab, Skatepark Sweatshop), adviescommissies (Arts Council Rotterdam, Mondriaan Stichting), heeft hij podia en tentoonstellingen over de hele wereld gecureerd (Montreal, New York, Detroit, Vancouver, Brussel, Berlijn, Boekarest , Ljubljana en Seoul) en is hij een van de initiatiefnemers van ICAS (International Cities of Advanced Sound), een wereldwijd netwerk van onafhankelijke organisatoren van festivals.

Olof van Winden