9/10/12

Ruimteschip vormt decor prijsuitreiking Kunst+Techniek-prijs

De winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2012 Angelo Vermeulen ontvangt de prijs op donderdag 8 november in de Bergkerk te Deventer. Hierbij wordt de door Vermeulen samen met ingenieurs van Witteveen+Bos en Deventer kunstenaars ontwikkelde ruimteschipsculptuur Seeker [DV1] aan de wereld gepresenteerd. Het is de eerste versie van dit werk, dat na de expositie in Deventer volgend jaar wordt doorontwikkeld in het Belgische Hasselt.

Eerder dit jaar maakte Witteveen+Bos bekend dat de Belgische kunstenaar Angelo Vermeulen de winnaar is van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2012. Bij deze prijs hoort, naast een geldbedrag van EUR 15.000,-- en een boek over het oeuvre van de kunstenaar, een expositie. Vermeulen besloot de gelegenheid aan te grijpen om een co-creatieproject te starten, waarbij hij samen met enthousiaste ingenieurs van Witteveen+Bos en kunstenaars uit Deventer een ruimteschipsculptuur bouwt. Dit proces is in volle gang en het resultaat zal op 8 november te zien zijn. Aansluitend aan de uitreiking wordt de expositie officieel geopend. De expositie duurt tot en met 2 december 2012.

Van de werken van Vermeulen, zoals de Biomodd-serie, is bekend dat zij verschillende versies kennen, over de hele wereld verspreid. Op deze manier evolueert een kunstwerk verder. Ook het Deventer ruimteschipproject Seeker [DV1] zal een volgende versie kennen: in het voorjaar van 2013 wordt in het Belgische Hasselt de Seeker [HS2] gecreëerd.

De samenstelling van het Deventer projectteam is bijzonder: ingenieurs en kunstenaars werken onder flinke tijdsdruk samen aan een bijzondere sculptuur. Angelo Vermeulen, met zijn achtergrond als kunstenaar en wetenschapper, speelt daarbij een cruciale rol. Een rijke kruisbestuiving waarbij de partijen onderling veel van elkaar opsteken en waardoor nieuwe ideeën kunnen ontspruiten. Ook de invloed van Vermeulens betrokkenheid bij de HI-SEAS Marssimulatie op Hawaï is terug te zien in Seeker [DV1]. Vanaf maart 2013 verblijft hij gedurende vier maanden in een geïsoleerde Marsbasis om de bereiding van ruimtevaartmenu's te testen. Dit is een onderdeel van een NASA-studie naar uitgebalanceerde voeding en welzijn voor astronauten tijdens lange ruimtereizen.