Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2013

Driessens & Verstappen

Het kunstenaarsduo Erwin Driessens (1963) en Maria Verstappen (1964) vormen een paar sinds zij elkaar leerden kennen tijdens hun opleiding aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Sinds 1990 werken zij op professioneel gebied samen. De fascinatie van Driessens & Verstappen ligt bij groeiprocessen en transformatie. Driessens & Verstappen zijn toonaangevend op het gebied van de generatieve kunst.

 

Bio 

Erwin Driessens (Wessem, 1963) en Maria Verstappen (Someren, 1964) vormen een paar sinds zij elkaar leerden kennen tijdens hun opleiding aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht, waarna zij beiden hun studie vervolgden aan de Rijksakademie van Beeldende kunst in Amsterdam, van 1988 tot 1991. Sinds 1990 werken zij op professioneel gebied samen. Driessens & Verstappen zijn internationaal toonaangevend op het gebied van de generatieve kunst.

 

De werken van het kunstenaarsduo kennen verschillende uitingsvormen zoals sculptuur, software, robotica, installatie en fotografie. Er is een centrale gedachte te herkennen in het werk: de fascinatie van Driessens & Verstappen ligt bij groeiprocessen en transformatie. Zo ontwikkelen zij mechanismen die zelfstandig unieke objecten of bewegingen kunnen voortbrengen. Driessens & Verstappen scheppen de omstandigheden, de regels en grenzen waarbinnen de mechanismen hun gang kunnen gaan; daarmee automatiseren zij feitelijk het creëren van unica. De uitkomsten van de processen die zij in gang zetten, hebben een hoge mate van onvoorspelbaarheid. Zoals zij zelf zeggen: ‘Je wilt als kunstenaar ook verrast worden.’

 

In hun atelier, gevestigd in een voormalig Amsterdams schoolgebouw, werken Driessens & Verstappen aan een veelzijdig oeuvre. Het duo laat zich daarbij inspireren door de zelforganiserende processen in de ons omringende natuur. 

Observaties van deze processen leggen ze vast in hun Landschapsfilms en Morfotheken. In hun generatieve machines experimenteren zij met natuurlijke materialen als bijenwas en zand. In de virtuele groeiprocessen werken ze met zelf geschreven software en 3D-printers. Sprekende voorbeelden zijn projecten als E-volved Cultures, Breed, Sandbox, Hot Pool, Top-down Bottom-up en The Factory. Voor hun Tickle robots kregen zij in 1999 en in 2002 de eerste prijs toegekend door VIDA, een internationale competitie voor Art & Artificial Life.

 

Het werk van Driessens & Verstappen is opgenomen in museale collecties, onder andere het Centre National des Arts Plastiques Parijs, Museum für Moderne Kunst Frankfurt, Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Museum Utrecht. Zij namen deel aan vele groepsexposities, gaven lezingen en cursussen en werkten voor diverse opdrachtgevers waaronder Rijkswaterstaat en het Ministerie van Financiën. Voor hun expositie in de Deventer Bergkerk, 7 november t/m 8 december 2013, ontwikkelden zij een nieuw werk: Solid Spaces

 

Zie voor portfolio Driessens & Verstappen www.driessensverstappen.nl

Driessens & Verstappen worden vertegenwoordigd door VOUS ETES ICI.

 

Lees ook het interview met Maria Verstappen in het Witteveen+Bos nieuws.

 

 

Expositie Driessens & Verstappen, Bergkerk

Werk Driessens & Verstappen

De jury

De onafhankelijke jury bestaat uit een voorzitter en twee of drie juryleden. Bij de selectie van een winnaar spelen verschillende invalshoeken een rol. Daarom hebben de vier juryleden verschillende achtergronden en zijn zij in verschillende rollen actief binnen de kunst- en cultuursector. Zij zijn bijvoorbeeld zelf kunstenaar, kunstrecensent, curator of verbonden aan een toonaangevende culturele instelling. Maak hiernaast kennis met de jury van dit jaar.
Juryleden voorafgaande jaren
2019
In 2012 nam Olof van Winden plaats in de jury van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek, in 2013 werd hij voorzitter van de jury. Hij is oprichter en directeur van het Haagse festival TodaysArt en was, tot de sluiting ervan eind 2012, directeur van het NIMk (Nederlands Instituut voor Mediakunst).
Margriet Schavemaker trad in 2013 toe tot de jury van de Kunst+Techniek-prijs. Schavemaker is kunsthistoricus, filosoof en mediaspecialist en vervult de functie van hoofd collecties en onderzoek in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Alex Adriaansens is directeur van V2_, het kunstinstituut dat hij in 1982 heeft helpen oprichten, en daarnaast directeur van het Dutch Electronics Arts Festival (DEAF). Hij werd in 2013 lid van de jury, maar heeft via zijn werk bij V2_ al uitgebreid met de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek kennisgemaakt.
Joost Rekveld (1970) wordt als kunstenaar gedreven door de vraag wat de mens kan leren in dialoog met machines. Sinds 1991 bestaat zijn output hoofdzakelijk uit experimentele films die wereldwijd worden vertoond. Naast kunstenaar is hij docent en curator. Hij trad in 2013 toe tot de jury van de Kunst+Techniek-prijs.

Boek

cover book
2013
Driessens & Verstappen
cover book