Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2021

JODI

Kunstenaarscollectief JODI pionierde vanaf de komst van de eerste webbrowser met internetkunst. JODI's artistieke experimenten ontwrichten onze omgang met het web om ons bewust te maken van de relatie tussen technologie en gebruiker. Gedurende hun hele carrière hebben ze het internet niet alleen ingezet als een vitale plek voor hun artistieke interventies, maar ook als een ruimte voor kritische reflectie op de esthetische en politieke effecten van het medium.

 

Bio 

JODI is een duo bestaande uit Joan Heemskerk (1968, Nederland) en Dirk Paesmans (1965, België). De twee kunstenaars leerden elkaar kennen op de Jan van Eijck Academie in Maastricht, waar ze fotografie en videokunst studeerden. Om zich te bekwamen in digitale media vervolgden ze hun studie aan CADRE, het Onderzoekscentrum voor Electronische Kunsten aan de San Jose State University in Silicon Valley. Daar maakten zij begin jaren negentig kennis met het wereldwijde web. Sinds 1994 werken ze samen onder de naam JODI en verrichten ze pionierswerk op het gebied van internetkunst.

 

In 1999 beginnen ze met het artistiek modificeren van oudere videospellen zoals Wolfenstein 3D, Quake, Jet Set Willy en Max Payne. Voor hun inspanningen krijgen ze de hoofdprijs van de Webby Awards van 1999, in de categorie internetkunst. Vanaf 2002 volgt de zogenaamde Screen-Grab-periode, waarbij video's worden gemaakt van het computerscherm tijdens het werken, het spelen van videogames of het coderen. De My%Desktop videoinstallatie gaat in 2002 in première in Basel. Vanaf oktober 2015 maakt dit iconische werk deel uit van de permanente collectie van het MoMA in New York.

 

 

Na diverse solopresentaties in New York (Eyebeam, Whitney Museum) krijgt JODI in 2018 hun eerste solotentoonstelling in Californië in de And/Or Gallery in Pasadena. Hoewel ze het meest bekend zijn met hun net.art, werken ze ook met andere media zoals software, performances, installaties en tentoonstellingen.

 

JODI's werk is opgenomen in de meeste kunsthistorische boeken over elektronische en mediakunst, en is op tentoongesteld op locaties als o.a. Documenta Kassel, Stedelijk Museum Amsterdam, ZKM Karlsruhe, ICC Tokyo, CCA Glasgow, Guggenheim Museum New York, Centre Pompidou Parijs, FACT Liverpool en Museum of the Moving Image New York. JODI wordt sinds 2018 vertegenwoordigd door galerie Upstream in Amsterdam.

 

+ Voor een indruk van JODI's werk, bekijk http://wwwwww.jodi.org/
 

Boek