Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2007

Gerrit van Bakel
De enige kunstenaar die de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek postuum kreeg toegekend. Volgens de jury is hij is de nestor van met techniek gelieerde Nederlandse kunst.

Bio

Gerrit van Bakel (1943 - 1984) was een Nederlandse beeldhouwer, ontwerper en tekenaar. Hij woonde en werkte in het Noord-Brabantse Deurne, waar ongeveer twintig jaar na zijn overlijden in nieuwbouwwijk ‘De Vennen’ een straat naar hem is genoemd.

In 1965 verliet Van Bakel voortijdig de kunstacademie van ’s-Hertogenbosch, omdat hij ervoer dat de opleiding te weinig bij zijn wereld aansloot. Hij legde zich vervolgens toe op het ‘herontwerpen van de wereld’, passend bij de idealen van de jaren 1960. Het oeuvre van Gerrit van Bakel is in te delen in drie periodes: een vroege periode met schilderijen en werken op papier, de ‘multiplex-periode’ met meubels, kinderspeelgoed en objecten in multiplex en de ‘machine-periode’ met kinetische, machineachtige objecten gemaakt van staal en werkend op natuurkrachten zoals licht, temperatuur, regen en wind. Zijn werk probeert ook mensen aan te spreken die niet zijn ingewijd in de wereld van de hedendaagse kunst.

Van Bakel werd internationaal bekend met zijn deelname aan tentoonstellingen in het Van Abbemuseum in 1981 en 1984 en door zijn deelname aan documenta 7, in 1982 in het Duitse Kassel. Ook na zijn dood is zijn werk tijdens verschillende (overzichts)exposities te zien geweest.
 
Gerrit Van Bakel is de enige kunstenaar die de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek postuum kreeg toegekend. Hij won de prijs in 2007.

 

Meer informatie: www.gerritvanbakel.nl

 

Werken van Gerrit van Bakel

Boek