Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2004

Giny Vos
Vos maakt poëzie van techniek. Ze gebruikt met name video, computer, neon en led-displays in haar kunstwerken, die vooral voor openbare ruimten worden ontworpen. De toepassing van lichttechnieken vergt soms de uitvinding van nieuwe technieken.

Bio

Giny Vos (1959) maakt voornamelijk kunstwerken in de openbare ruimte. Zij is beeldhouwer, installatie- en livhtkunstenaar. Bij haar werken speelt de directe omgeving een belangrijke rol. Het kunstwerk dat ontstaat, laat bepaalde aspecten of elementen van die omgeving zien die we anders niet opmerken. Wat er gebeurt op een bepaalde plek, wat er zich allemaal afspeelt, vindt Vos even belangrijk als de fysieke kenmerken.

Daarom maakt ze vaak gebruik van beweging in de vorm van licht of digitale displays. Tegelijkertijd vertelt het werk ook zijn eigen verhaal. Het is geen illustratie van de plek waar het zich bevindt, maar probeert de ervaring ervan op te rekken. Op die manier plaatst het werk van Vos de gegeven situatie letterlijk en figuurlijk in een ander licht: er ontstaat een nieuwe situatie zonder dat het bestaande aan het zicht wordt onttrokken.

 

Meer info op www.ginyvos.nl

 

Werken van Giny Vos