Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2006

John Körmeling
Hij is opgeleid als bouwkundig ingenieur, de rol van kunstenaar ligt Körmeling echter beter. In zijn werk krijgt zijn ingenieurscreativiteit vrij spel. Zijn kritische houding leidt tot originele oplossingen en fantastische kunstwerken.

Bio

John Körmeling (1951) is een Nederlandse beeldhouwer en architect. Körmeling studeerde architectuur aan de Technische Hogeschool (tegenwoordig: TU/e) in Eindhoven, waar hij nog altijd woont en werkt. Voor Körmeling is architectuur niet slechts bouwkunst, maar ook stedenbouwkunde, design en beeldende kunst. In zijn oeuvre speelt hij continu met het  begrip 'ruimte' en de verschillende interpretaties en toepassingen ervan. Zijn beeldende kunst balanceert vaak op de grens van het functionele en het architectonische.

Tot zijn oeuvre behoren opvallende werken als een reuzenrad voor auto's in Utrecht: 'Drive-in wheel' (1999), het Draaiend huis (2008) op een rotonde in Tilburg en het Nederlandse paviljoen Happy Street voor de Expo 2010 in Shanghai. Bijgestaan door Witteveen+Bos ontwierp Körmeling ook de beweegbare brug in de Tilburgse Piushaven (2013).

 

Meer informatie: www.johnkormeling.nl
Leestip: interview in De Groene Amsterdammer

Kijktip: Hollandse Meesters-aflevering over John Körmeling

 

Werken van John Körmeling

Boek