11/11/14

Bijzonder boekconcert tijdens opening expositie

Donderdag 6 november werd tijdens een feestelijke bijeenkomst de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2014 uitgereikt aan geluidskunstenaar Geert-Jan Hobijn. Hobijn ontving de oeuvreprijs uit handen van Witteveen+Bos-directeur Karin Sluis. De prijsuitreiking was tevens de opening van de expositie ‘Om’ van Hobijn, die van 7 november t/m 7 december 2014 in de Bergkerk, Deventer te bezoeken is.

 

De expositie werd geopend met een speciaal ‘boekconcert’: van de bij de prijs behorende publicatie over het werk van de kunstenaar had Hobijn een geluidskunstwerk op zich gemaakt, door er een box met twee instrumentjes erin omheen te ontwerpen. Aan een kant een platenspeler met door Hobijn gecomponeerde klanken en aan de andere kant een theremin. Hobijn orkestreerde het concert tijdens de uitreiking/opening door delen van de aanwezigen de verschillende instrumenten te laten bespelen.

 

De expositie bestaat uit twee werken: Composed Nature en Letterlijk muziek. Composed Nature bestaat uit zeventig bomen opgesteld in de kerk, met keukenmixers aan de stammen. Deze kunnen worden geactiveerd door de bezoeker: deze belt naar een telefoonnummer, kiest een van drie composities en de mixers activeren vervolgens de bomen. De installatie Letterlijk muziek is opgesteld in de torenkamer en bestaat uit vijf muziekdozen rondom, die teksten afspelen volgens een door de bezoeker te kiezen compositie. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan de normaal zo lieflijke klanken van muziekdoosjes.

U moet Adobe Flash installeren om deze inhoud weer te geven.