Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2018

Zoro Feigl

Zoro Feigl is kinetisch kunstenaar, hij maakt bewegende, vaak grote kunstwerken. Zoro werd geboren in een kunstenaarsgezin, als kind van kunstenaar Franz Feigl en filmmaker Ine Poppe, al maakte dat de keuze om zelf de kunst in te gaan niet vanzelfsprekend. Op een tentoonstelling van Felix Hess zag hij wat kunst ook kon zijn en wist hij waar hij naar toe wilde met zijn eigen werk. 

Bio 

Zoro Feigl (Amsterdam, 1983) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent. Met zijn vrouw en twee kinderen woont hij in en werkt hij vanuit de Belgische Kempen, na jarenlang Amsterdam als thuisbasis te hebben gehad. Zoro werd geboren in een kunstenaarsgezin, als kind van kunstenaar Franz Feigl en filmmaker Ine Poppe, al maakte dat de keuze om zelf de kunst in te gaan niet vanzelfsprekend. Op een tentoonstelling van Felix Hess - die in 2003 de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek won - zag hij wat kunst ook kon zijn en wist hij waar hij naar toe wilde met zijn eigen werk.


Met materiaal dat zo van de bouwplaats lijkt te zijn gehaald (buizen van plastic en staal, kettingen, touwen, transportbanden, motortjes) maakt Zoro bewegende kunstwerken. Door het vaak industriële materiaal anders in te zetten dan waarvoor het is bedoeld, zorgt het voor verrassende bewegingen en dynamiek. 

 

Veel van zijn werk is ontworpen voor tentoonstelling in grote ruimten, en kan daarmee naast fascinerend ook als intimiderend of zelfs dreigend worden ervaren. De sculpturen bewegen volgens hun eigen, soms voorspelbare en dan weer verrassende ritme. Dat is voor Zoro de kunst: het materiaal en de beweging doorgronden en deze weten te orkestreren. 


Feigl’s werk was te onder andere zien in Rijksmuseum Twenthe, Stedelijk Museum Schiedam, en Museum Voorlinden en daarnaast onder meer bij de Verbeke Foundation (België), in China, Japan, Brazilië, Rusland, Italië en Bulgarije. In 2017 zette Koning Willem Alexander het kunstwerk ECHO ‘aan’ bij de opening van het vernieuwde Haagse rijkskantoorgebouw, dat onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat huisvest.

 

 

Boek