De prijs

De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek werd in 2001 ingesteld bij het 55-jarig bestaan van Witteveen+Bos. De prijs is bestemd voor een beeldend kunstenaar, die in zijn/haar werk de disciplines kunst en techniek op een bijzondere manier verenigt en voor wie techniek dus veel meer is dan een instrument. Een onafhankelijke jury kent de prijs toe en de prijsuitreiking wordt jaarlijks toegekend. Omdat de jury bestaat uit ter zake kundigen, die vanuit verschillende disciplines actief zijn binnen de kunstwereld en daarin over een uitgebreid netwerk beschikken, selecteert en bezoekt zij zelf geschikte kandidaten voor de prijs. Het is niet mogelijk om potentiële kandidaten voor de prijs ergens aan te melden.

 

De Kunst+Techniek-prijs bestaat uit een bedrag van vijftienduizend euro, een publicatie in boekvorm over het werk van de bekroonde kunstenaar en de opdracht voor een nieuw te ontwikkelen kunstwerk voor Witteveen+Bos.

 

Kunst en techniek

Kunst en techniek zijn met elkaar verbonden, met name door de ontwerpende creativiteit die in beide disciplines een rol speelt. Onderzoek naar raakvlakken en wisselwerking tussen kunst en techniek leidt tot inspiratie en wederzijds leren voor zowel ingenieurs als kunstenaars. Een mooi voorbeeld hiervan is de jaarlijks wisselende en verbindende interactie tussen de winnaar van de Kunst+Techniek-prijs en de medewerkers van ons bureau.

De wisselwerking tussen kunst en techniek willen wij extra stimuleren door via deze website een platform te bieden waarop kunst en techniek bij elkaar komen.

 

Witteveen+Bos en kunst

Witteveen+Bos heeft op verschillende manieren een bijzondere relatie met kunst. Als ingenieursbureau werken wij bijvoorbeeld aan sluizen, viaducten en bruggen. Deze staan in onze vakwereld beter bekend als ‘kunstwerken’. We voelen ons daarmee verwant aan de kunstenaar, die weet hoeveel denkwerk, kennis en creativiteit nodig zijn om topprestaties te leveren.

Daarnaast zit kunst in ons DNA. Topklasse vraagt om iets extra’s en kunst inspireert en zet aan tot reflectie. Onze bijzondere relatie met kunst laten wij onder andere tot uiting komen in onze relatiegeschenken. Vanaf het 25-jarig bestaan laat Witteveen+Bos bij ieder lustrum een kunstwerk als relatiegeschenk maken. Een Makkumer aardewerk tablet opende de rij en werd gevolgd door zeer diverse andere kunstobjecten. Ook staat er voor ons kantoorpand in Deventer het monumentale beeld 'Dialoog' van beeldhouwer Jan Snoeck en zijn er diverse andere kunstobjecten in onze kantoorpanden terug te vinden.

Naast het uitreiken van onze kunstprijs steunen wij de culturele sector met onder meer sponsoring van Deventer op Stelten, de Deventer Schouwburg en diverse culturele activiteiten.