Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2002

Theo Jansen
Met zijn strandbeesten is Theo Jansen over de hele wereld bekend. Voormalig TED-spreker en Volkskrant-columnist Jansen ziet ze als een nieuwe levensvorm. Met eenvoudige materialen creëert hij ingenieuze mechanismen waarmee de beesten tot leven komen.

Bio

Theo Jansen (1948) is een kunstenaar-uitvinder. De Strandbeesten die hij sinds 1990 maakt, brachten hem grote bekendheid.

Hij studeerde natuurkunde aan de Technische Hogeschool Delft. Na zijn studie besloot hij verder te gaan als kunstenaar, de eerste zeven jaar schilderde hij. Geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeert hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Zo kwam hij tot het creëren van zijn strandbeesten, waarmee hij veel bekendheid verwierf. Deze strandbeesten waren in eerste instantie bedoeld om het strand en duinlandschap te beïnvloeden. Gaandeweg is hij geïnteresseerd geraakt in de looptechniek waarmee ze zich zouden kunnen verplaatsen.

Het lukte Jansen om een zelfstandig lopend strandbeest van pvc-buizen te maken, met behulp van luchtdruk in PET-flessen en een loopmechaniek dat in met een evolutie simulatie is ontworpen. Uiteindelijk wil Jansen zijn beesten in kuddes over het strand laten lopen, waar zij hun eigen leven kunnen leiden. Strandbeesten zijn zelfs te koop in de webshop van een 3D-printproducent.


Van 1986 tot en met 2008 had Theo Jansen een column in de Volkskrant. Hij was in 2002 de eerste winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek.

 

Meer informatie: www.strandbeest.com

 

Werken van Theo Jansen