1/09/10

Geert Mul winnaar Kunst+Techniek prijs 2010

Mediakunstenaar Geert Mul ontvangt de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2010 voor zijn gehele oeuvre. Mul neemt de prijs op 11 november 2010 in ontvangst in de Bergkerk te Deventer. Mul is door de onafhankelijke jury met overtuiging voorgedragen.

Zijn werk is voor de hedendaagse kunst van groot belang door de innovatieve wijze waarop hij met de overweldigende stroom aan informatie en beelden van deze tijd omgaat. Met zijn interactieve kunstwerken leert Mul de kijker de enorme stroom aan informatie en beelden vanuit een ander perspectief te zien. De kijker is niet langer overgeleverd aan de beeldentsunami, maar ervaart die in een filmische reeks met een steeds variërend ritme. Werken van Mul zijn met grote regelmaat in binnen- en buitenland te zien.


Uitzonderlijk kunstenaar

Geert Mul (Rotterdam, 1965) studeerde in 1990 af aan de Academie voor Beeldende kunsten in Arnhem. Vervolgens reisde hij een aantal jaren door onder andere Mexico en de VS en leefde hij een jaar in Tokyo. Bij zijn terugkomst in Nederland werkte hij met video in de underground scene van de elektronische dancemuziek (techno) in het uitgaansleven van Rotterdam en tijdens popfestivals als Lowlands. Later werd dit fenomeen bekend als VJ (videojockey). De ervaringen met beeld en geluid voor grote groepen mensen in steeds andere ruimtes vormen de basis voor het uitzonderlijke kunstenaarschap van Mul. Als VJ en mediakunstenaar geniet Mul nationale en internationale bekendheid.


Met behulp van de nieuwste hardware en zelfontworpen software ontwikkelt Geert Mul sculpturen, projecties, generatieve installaties en interactieve installaties. De achterliggende techniek van zijn kunstwerken blijft voor de kijker verborgen. Zijn kunstwerken zijn ogenschijnlijk simpel en toegankelijk. De installaties met hun snelbewegende massa aan herkenbare alledaagse beelden hebben een grote aantrekkingskracht op de kijker. De audiovisuele en ruimtelijke gewaarwordingen die het werk van Mul voortbrengen, dringen het beste door als deze lijfelijk worden ervaren.