Winnaars Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2019

Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand

Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand vormen een kunstenaarsduo sinds 1998. Hun werk wordt gekenmerkt door een serieuze uiteenzetting met de quantummechanica en filosofie – maar drukt zich uit in esthetische, immersieve werken – waarin de ervaring centraal staat. Wat zich in de wetenschap vaak enkel manifesteert in data, wordt in hun kunst ‘sense data’, zintuigelijke data. De installaties geven toegang tot een werkelijkheid die we in theorie wel kennen, maar die doorgaans aan onze zintuigen ontsnapt. 

 

Bio 

Evelina Domnitch (1972, Minsk, Wit-Rusland) behaalde een master in de filosofie aan de Wit-Russische Staatsuniversiteit. In haar installaties en performances, die de grenzen van de waarneembaarheid in het oog houden, versmelt ze natuurkunde, chemie en computerwetenschap met ongekende fenomenologische praktijken. 

 

Dmitry Gelfand (1974, St. Petersburg, Rusland) creëert immersieve kunstwerken die tegelijkertijd wetenschappelijke experimenten, multi-sensorische omgevingen en filosofische onderzoeken omvatten. Hij studeerde af met een bachelordiploma in filmmaken aan de New York University.

 

Als duo concentreren zij zich steeds transformerende fenomenen die ter observatie werden aangeboden. Om deze kortstondige processen te activeren heeft het duo samengewerkt met baanbrekende onderzoeksgroepen, waaronder LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), het Atominstitut (TU Wenen), en het EU Quantum Flagship.

 

Zij ontvingen al de Japan Media Arts Excellence Prize (2007), de Meru Art*Science Award (2018) en vijf Ars Electronica eervolle vermeldingen (2007, 2009, 2011, 2013 en 2017).

 

 

Boek

cover book
2019
Domnitch & Gelfand
cover book