Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2016

Iris van Herpen

Iris van Herpen (Wamel, 1984) is een kunstenaar in de modewereld, wier werken van grote innovatieve en sculpturale waarde zijn. Met haar artistieke werk heeft zij een niet te onderschatten impact op haar vakgebied, waarbij ze technische innovaties combineert met traditioneel vakmanschap. Haar ontwerpen ontstaan vaak door materiaalonderzoek, waarvoor zij interdisciplinair onderzoek doet in samenwerking met andere kunstenaars en wetenschappers.

 

Bio 

Iris van Herpen (Wamel, 1984) is een kunstenaar in de modewereld, wier werken van grote innovatieve en sculpturale waarde zijn. Met haar artistieke werk heeft zij een niet te onderschatten impact op haar vakgebied, waarbij ze technische innovaties combineert met traditioneel vakmanschap.


Ze wilde ooit ballerina worden en haar fascinatie voor het bewegen en de vorm van het vrouwelijk lichaam komt ook in haar ontwerpwerk sterk tot uiting. Na haar opleiding mode aan ArtEZ in Arnhem werkte Iris van Herpen bij modeontwerper Alexander McQueen en textielkunstenaar Claudy Jongstra. In 2007 begon ze haar eigen label. Van Herpen brengt naast haute couture ook prêt-à-porter collecties uit. Sinds 2011 is Iris van Herpen lid van de prestigieuze Chambre Syndical de la Haute Couture.


Van Herpen ziet het vrouwelijk lichaam als een canvas, waarvoor zij telkens nieuwe draagbare sculpturen ontwerpt. Haar ontwerpen ontstaan door een unieke behandeling van het materiaal of zelfs het creëren van geheel nieuwe materialen. Voor dit materiaalonderzoek en de onderscheidende manier waarop zij haar collecties presenteert, doet Van Herpen interdisciplinair onderzoek en werkt zij vaak samen met andere kunstenaars en met wetenschappers. 

Zij was in 2010 de eerste die met een collectie 3D-geprinte ontwerpen kwam. De thema’s van Van Herpens collecties doen wetenschappelijk aan. Voor Micro (2012) gebruikte dook ze in de wereld van de micro-organismen, Voltage (2013) had elektriciteit als onderwerp. 


Haar ontwerpen worden gedragen door onder anderen Björk, Lady Gaga, Beyoncé en Tilda Swinton en zijn in collecties van musea opgenomen. Het artistieke werk van Iris wordt breed erkend. Zo ontving Van Herpen eerder dit jaar al het Cultuurfonds Modestipendium en de STARTS Prize van de Europese Unie.

 

 

Lees ook:

 

Tentoonstelling Bergkerk

Werk Iris van Herpen

Boek

cover book
2016
Iris van Herpen
cover book