Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2012

Angelo Vermeulen
Dick Angelo Vermeulen (1971, België) is kunstenaar, bioloog, ruimtevaartonderzoeker, filmmaker, schrijver, (gast)docent en TED Fellow. Hij creëert werken op de snijvlakken van kunst, technologie en biologie en voegt hier vaak het principe van co-creatie aan toe.

facebook tweeter

Bio

Angelo Vermeulen (1971, België) is kunstenaar, bioloog, ruimtevaartonderzoeker, filmmaker, schrijver, (gast)docent en TED Fellow. In 1998 promoveerde hij in de biologie met een proefschrift over biomonitoring van milieuverontreiniging. Na zijn afstuderen richtte hij zich op de kunst. Zijn wetenschappelijke achtergrond keert terug in zijn werk als kunstenaar. Hij creëert werken op de snijvlakken van kunst, technologie en biologie en voegt hier vaak het principe van co-creatie aan toe. De projectenreeks Biomodd is kenmerkend: van New York tot de Filipijnen worden symbiotische, cross-culturele installaties gebouwd waarin ecologie, techniek, digitale cultuur en community building samenkomen.

In 2009 richtte Vermeulen het platform SEAD (Space Ecologies Art and Design) op voor artistiek onderzoek naar ruimtekolonisatie. In 2011 werd Vermeulen lid van het Topical Team Arts and Science van ESA (European Space Agency) en in 2012 werd Vermeulen geselecteerd voor een Marssimulatie gefinancierd door NASA. In 2013 heeft hij gedurende 120 dagen samen met vijf andere teamleden in een Marsbasis op Hawaï geleefd. Tijdens deze missie is onder meer gekeken naar het voedsel dat nodig is voor langdurig verblijf op een andere planeet.

Daarnaast werkt Vermeulen bij Participatory Systems aan de TU Delft aan een proefschrift over ruimtehabitats. Hij benadert hierbij het vraagstuk van de toekomst van de mens in de ruimte zowel vanuit de kunst, als vanuit engineering.

Dat de creatieve focus van Angelo Vermeulen is toegegroeid naar de ruimtevaart, kwam ook tot uiting in het Deventer project Seeker [DV1]: een conceptueel ruimteschip, gebouwd ter gelegenheid van het winnen van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2012. Samen met ingenieurs van Witteveen+Bos, kunstenaars en liefhebbers kwamen onderdelen tot stand rondom thema’s als energie, biological life support en welzijn, die in de ruimteschipsculptuur werden ingeplugd.

 

Het Seeker-project is sindsdien op diverse plaatsen en in diverse vormen uitgevoerd, zoals in Ljubljana, Prishtina, Hasselt (BE), Eindhoven en Enschede. Angelo heeft een TED talk gehouden over de (gedachte achter) de Seeker-missie.

Meer informatie: www.angelovermeulen.net

 

Expositie Vermeulen, Bergkerk

Werken van Angelo Vermeulen

Boek

cover book
Winnaar 2012
Angelo Vermeulen
cover book