Winnaar Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2005

Marnix de Nijs
Sinds het midden van de jaren 1990 pioniert De Nijs hij op het gebied van de mediakunst. Hij gebruikt daarbij high-concept mechanica, software en evoluerende technologieën om interactieve kunstwerken te creëren die met de waarneming van beeld, geluid en beweging van de kijker spelen.

Bio

Marnix de Nijs (1970) is een Nederlandse installatie-kunstenaar, hij woont zowel in Rotterdam als in het Chinese Beijing. Hij is geboren in Arnhem en studeerde er aan de Hogeschool voor de Kunsten. Sinds het midden van de jaren 1990 pioniert hij op het gebied van de mediakunst. De Nijs gebruikt daarbij high-concept mechanica, software en evoluerende technologieën om interactieve kunstwerken die met de waarneming van beeld, geluid en beweging van de kijker te spelen te creëren.

Marnix de Nijs onderzoekt het dynamische conflict tussen lichaam, techniek en media. Naast zijn werk als kunstenaar geeft Marnix de Nijs les aan de faculteit Vrije Kunst aan de Academie voor Beeldende Kunst Arnhem. Zijn eerste grote project was The Trill-machine, die hij in 1996 in Kopenhagen presenteerde. Daarna volgden verschillende andere grote projecten waaronder Panoramic Acceleration’ (1999), Spatial Sound (2000), Push/Pull (2003) en Run Motherfucker Run (2004). Met dit werk bewijst De Nijs zijn kunstzinnige vermogen om de mens - zowel psychisch als fysiek - met zijn machines te beïnvloeden. 

Voor de realisatie van zijn projecten werkt hij vaak samen met andere partijen. Zo werkte hij bij Spatial Sound en Push/Pull samen met installatiemaker en componist van elektronische muziek Edwin van der Heide. De software voor Panoramic Acceleration en Run Motherfucker Run is ontwikkeld door respectievelijk Montevideo_lab en V2_lab.

 

In zijn recentere werk, zoals Exploded Views (2008) en Exploded Views 2.0, Physiognomic Scrutinizer (2008) en Mirror Piece (2010) en 15 Minutes of Biometric Fame (2011), onderzoekt en reflecteert De Nijs op de exploderende hoeveelheid aan beelden via internet, het inherente privacy-vraagstuk en wat het doet met onze perceptie van de werkelijkheid.

De Nijs is te zien in deze aflevering van Kunststof: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1151889 [v.a. 7min30sec]

Meer informatie: http://www.marnixdenijs.nl/index.htm

 

Werken van Marnix de Nijs